Hovedpine (spændingshovedpine, cervicogen hvp, migræne)

Symptomerne fra de forskellige typer af hovedpine overlapper hinanden en del.

Spændingshovedpine kommer til udtryk ved en trykkende hovedpine, ofte trækkende fra nakken og fremover issen til panden. Der er ofte tale om en hovedpine af mere generel karakter i begge sider af hovedet. Årsagen er spændinger i muskulaturen i nakken, på halsen og i kraniekanten.

Cervicogen- eller nakkehovedpine kan i sin fremtoning minde meget om spændingshovedpine. Her er muskelspændingerne ledsaget af ledstivhed i nakken, og det er egentlig denne ledfastlåsning der er årsagen til hovedpinen. I begge tilfælde kan der være følgesymptomer som lettere svimmelhed og kvalme.

Migræne er typisk en ensidig pulserende hovedpine, som kan forværres ved almindelig fysisk aktivitet. Patienter med migræne oplever ofte overfølsomhed for lys og lyd, og har egentlig blot lyst til at forholde sig i ro under dynen. Migræne som primær hovedpine behandles medicinelt med migrænemedicin. Men migræne kan også opstå som en sekundær hovedpine på baggrund af spændinger i muskulatur og ledstivhed i nakken, hvorfor kiropraktorer har god succes med behandling af patienter med migræne.

Behandling af patienter med hovepine sigter mod at løsne op på spændt muskulatur og stive led, men det er ligeså vigtigt for kiropraktoren at få stillet den rigtige diagnose, og udelukke en anden og evt alvorligere årsag til hovedpinen.


Birgitte Bonnerup

Lasse Nørtoft

Bjarne J. Keseler

Marie Axø

Søren Amstrup Nielsen

Emilie Meldgaard

Hannah Jensen